Foto fra ColourBox

Foto fra ColourBox

I korte trekk er agility en hinderløype for hunder der hunden hopper, løper gjennom tunneler, løper slalåm mellom pinner og balanserer – alt i en forrykende fart. Det er en utmerket måte å aktivisere hunden på både psykisk og fysisk, og bidrar i tillegg til å skape god kontakt mellom hund og fører.

Mange hunder, ikke minst i by-områder, får for lite aktivisering. De hviler for mye i løpet av døgnet, lagrer opp en masse energi, og denne energien må få utløp på en eller annen måte. Agility stiller krav til disiplin, fart, konsentrasjon og hundens oppmerksomhet til føreren. Hunden utvikler bedre kroppsbeherskelse, balanse og arbeidsglede. Agility er en sunn aktivitet for så vel hund som eier og stimulerer til et positivt og riktig hundehold – og de aller fleste hundene elsker det.

Agilitybanen vår ligger på Stavsøra, ikke langt fra Klett.

Konkurranser

Det er flere forskjellige grunner til at man ønsker å begynne med agility: Noen ønsker bare å aktivisere hunden (og seg selv). For andre er det å lære nye ferdigheter et mål mens andre igjen synes det er moro å konkurrere. I agility kan alle hunder delta, også blandingshunder. I konkurranser dømmes det etter tid og nøyaktighet, dvs. at man ønsker hurtige, feilfrie løp. Agility er en stor internasjonal hundesport hvor det arrangeres Nordisk Mesterskap og VM der Norge stiller med eget landslag. Norsk Mesterskap avvikles årlig på NKK´s utstilling i Drammen i juni.

Det konkurreres i to kategorier:

  • Agility: alle hindertyper er med.
  • Hopp: alle hindertyper med unntak av felthindrene (vippe, mønet og stige) er med.

Hundene blir delt inn i 4 grupper – XS, S, M, L og XL – avhengig av hundens mankehøyde.
I tillegg deles det inn i 3 klasser:

  • Klasse 1 (nybegynner)
  • Etter å ha kvalifisert deg i konkurranser rykker du opp til klasse 2
  • Klasse 3 som er den høyeste oppnåelige klassen.

Nidaros Brukshundklubb arrangerer offisielle agilitystevner og klubbmesterskap på høsten.

 

Agilitykomiteen

For å lese mer om Agilitykomiteen trykk her.